Főzőleckék középhaladóknak
Tojásrántotta-capriccio
Mielőtt elkezdenéd, töltsd ki ezt a rövid,
ámde annál hasznosabb tesztet!
1. Éhes vagyok:
a)
kicsit
b)
nem
kicsit
c)
nagyon
d)
baromira
e)
nem
jellemző
2. Szeretem a tojást:
a)
kicsit
b)
nem
kicsit
c)
nagyon
d)
baromira
e)
nem
jellemző
3. Szeretek enni:
a)
kicsit
b)
nem
kicsit
c)
nagyon
d)
baromira
e)
nem
jellemző
4. Szeretek kísérletezni:
a)
kicsit
b)
nem
kicsit
c)
nagyon
d)
baromira
e)
nem
jellemző
5. Na menj te a csudába!
a)
kicsit
b)
nem
kicsit
c)
nagyon
d)
baromira
e)
nem
jellemző
Értékelés:
5 „nagyon” vagy „baromira” válasz esetén:
gratulálok, ön nyert! Jutalmul tovább
olvashat.
5 „kicsit” vagy „nem jellemző” válasz
esetén csak akkor olvass tovább, ha vannak mazochista hajlamaid!
Ezek után következzen az alap
tojásrántotta receptje:
Attól függően, hogy a „szeretem a tojást”,
valamint az „éhes vagyok” kérdésre mit válaszoltál, végy 1-végtelen számú
tojást.
Nekem egyszer, még kiskoromban sikerült
megennem 6 tojásból rántottát, úgy, hogy nem is szeretem a rántottát. Az úgy
volt, hogy nagyapám megkérdezte, hány tojásból készítsen rántottát, majd az én
bizonytalan „talán kettő” válaszom után hozzátett még 8 tojást, hogy neki is
jusson belőle, elkészítette, majd kiment az állatokat etetni. Én meg (lehettem
vagy öt éves), elkezdtem enni. Mivel úgy neveltek, hogy amit elém raknak, azt
meg kell ennem, csak tömtem magamba a rántottát, míg úgy nem éreztem, már a
fülemen is az jön ki. Ahhoz képest, hogy nem szeretem, eljutottam több, mint a
feléig, mire bejött nagyapám. Én kétségbeesetten mondtam neki, hogy nem tudok
már többet enni, mire ő elnevette magát, hogy nem is kell, mert már rég
túlteljesítettem a vállalt normát. Képzelhetitek, mi lett volna, ha csak a
végén jön be. Amúgy meglepően jó volt a rántotta.
Na de megint elkalandoztam. Térjünk vissza
a rántottához. Szóval végy tetszőleges számú tojást! Most meg őket óvatosan,
majd törd fel. Egy serpenyőbe tegyél valamilyen zsiradékot (olaj, zsír, esetleg
vaj). Legjobb a teflonserpenyő, mert abban nem ég le. Másfelől nem kell hozzá
túl sok zsiradék. Melegítsd fel a zsiradékot, majd a habosra kevert tojásokat
öntsd bele. Egyesek szerint utólag kell sózni, de ha elég jól elkevered a sót,
belerakhatod a tojásba is. Nagyon kevés sóval kezdd! Ne feledd, utánsózni
lehet, kivenni már nem! Mikor megsült az egyik fele, fordítsd meg, és süsd meg
a másik felét is. 5-10 perc alatt kész.
Másik variáció szerint a serpenyőben eleve
kevergetni kell a tojást, akkor nem egy lepényhez hasonló egybeálló rántottát
kapsz, hanem darabokat. Ízlés kérdése.
Ez az alap. Ha teszel hozzá kis lisztet
is, és/vagy tejet, abból lesz az omlett. De reszelhetsz bele sajtot, ezt meg is
eheted, vagy alapja lehet a sajtos tojásrántotta-tekercsnek, ami úgy készül,
hogy a megsült omlettet megkened sajtkrémmel, arra sonkát raksz, majd majonézt,
újra sonkát és sajtkrémet (ha kétfélét veszel, még finomabb), és összetekered,
fóliázod, és amikor kihűlt, beteszed a hűtőbe. Pár óra múlva szeletelhető.
Lehet hozzá még majonézt vagy tartárt enni, nagyon finom.
A tojásrántotta készülhet úgy is, hogy
vöröshagymát pirítasz zsiradékon (lásd mint fent), ezt már megtanultuk a lecsó
készítésénél, de ha nem, akkor most újra kísérletezhetsz. Ajánlom, hogy vegyél
4-5 fej közepes vöröshagymát. Bár a rántottához elég egy fej is, de a
kísérletezéshez nem árt, ha van több alapanyag. Ugyanis ha a vöröshagyma megég,
akkor borzasztóan keserű. Nem éri meg újrahasznosítani. Tehát piríts hagymát,
majd abba rakd a tojásokat. Továbbfejlesztett változat a felkockázott szalonna
megpirítása, majd ezen a vöröshagyma, és úgy a tojások.
Lehet ezenkívül karikára szelt
házikolbászt is pirítani, arra rakni a tojásokat és/vagy szalonna/hagyma,
továbbá ismeretes a zöldborsós omlett, amikor is a borsót kell kis zsiradékon
megdinsztelni (a borsóval óvatosan, mert hamar megkeményedik), érdemes fedő
alatt párolni kicsit, rá a tojások, reszelt sajttal vagy anélkül, esetleg
kolbászos-borsós változatban.
Lehetőségeinknek csak a fantáziánk és az
ízlésünk szabhat gátat. Ha nem szereted a tojást, az se baj. Etesd meg a
pároddal/barátaiddal/kutyával/macskával/szomszéddal, stb., aki szereti.
A tojás jó kísérleti alany, mivel roppant
egyszerű és gyors, és ezen keresztül megtanulhatjuk, mi mindent el tudunk
készíteni anélkül, hogy főzni tudnánk.
Jó étvágyat!
Folytassam-e?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése