2015. július 28., kedd

Gigis gasztropuccs - 2. 8.

Főzőleckék középhaladóknak

Tojásrántotta-capriccio


Mielőtt elkezdenéd, töltsd ki ezt a rövid, ámde annál hasznosabb tesztet!

1. Éhes vagyok:
a)      kicsit
b)      nem kicsit
c)      nagyon
d)     baromira
e)      nem jellemző

2. Szeretem a tojást:
a)      kicsit
b)      nem kicsit
c)      nagyon
d)     baromira
e)      nem jellemző

3. Szeretek enni:
a)      kicsit
b)      nem kicsit
c)      nagyon
d)     baromira
e)      nem jellemző

4. Szeretek kísérletezni:
a)      kicsit
b)      nem kicsit
c)      nagyon
d)     baromira
e)      nem jellemző

5. Na menj te a csudába!
a)      kicsit
b)      nem kicsit
c)      nagyon
d)     baromira
e)      nem jellemző

Értékelés:

5 „nagyon” vagy „baromira” válasz esetén:
gratulálok, ön nyert! Jutalmul tovább olvashat.

5 „kicsit” vagy „nem jellemző” válasz esetén csak akkor olvass tovább, ha vannak mazochista hajlamaid!

Ezek után következzen az alap tojásrántotta receptje:

Attól függően, hogy a „szeretem a tojást”, valamint az „éhes vagyok” kérdésre mit válaszoltál, végy 1-végtelen számú tojást.
Nekem egyszer, még kiskoromban sikerült megennem 6 tojásból rántottát, úgy, hogy nem is szeretem a rántottát. Az úgy volt, hogy nagyapám megkérdezte, hány tojásból készítsen rántottát, majd az én bizonytalan „talán kettő” válaszom után hozzátett még 8 tojást, hogy neki is jusson belőle, elkészítette, majd kiment az állatokat etetni. Én meg (lehettem vagy öt éves), elkezdtem enni. Mivel úgy neveltek, hogy amit elém raknak, azt meg kell ennem, csak tömtem magamba a rántottát, míg úgy nem éreztem, már a fülemen is az jön ki. Ahhoz képest, hogy nem szeretem, eljutottam több, mint a feléig, mire bejött nagyapám. Én kétségbeesetten mondtam neki, hogy nem tudok már többet enni, mire ő elnevette magát, hogy nem is kell, mert már rég túlteljesítettem a vállalt normát. Képzelhetitek, mi lett volna, ha csak a végén jön be. Amúgy meglepően jó volt a rántotta.
Na de megint elkalandoztam. Térjünk vissza a rántottához. Szóval végy tetszőleges számú tojást! Most meg őket óvatosan, majd törd fel. Egy serpenyőbe tegyél valamilyen zsiradékot (olaj, zsír, esetleg vaj). Legjobb a teflonserpenyő, mert abban nem ég le. Másfelől nem kell hozzá túl sok zsiradék. Melegítsd fel a zsiradékot, majd a habosra kevert tojásokat öntsd bele. Egyesek szerint utólag kell sózni, de ha elég jól elkevered a sót, belerakhatod a tojásba is. Nagyon kevés sóval kezdd! Ne feledd, utánsózni lehet, kivenni már nem! Mikor megsült az egyik fele, fordítsd meg, és süsd meg a másik felét is. 5-10 perc alatt kész.
Másik variáció szerint a serpenyőben eleve kevergetni kell a tojást, akkor nem egy lepényhez hasonló egybeálló rántottát kapsz, hanem darabokat. Ízlés kérdése.
Ez az alap. Ha teszel hozzá kis lisztet is, és/vagy tejet, abból lesz az omlett. De reszelhetsz bele sajtot, ezt meg is eheted, vagy alapja lehet a sajtos tojásrántotta-tekercsnek, ami úgy készül, hogy a megsült omlettet megkened sajtkrémmel, arra sonkát raksz, majd majonézt, újra sonkát és sajtkrémet (ha kétfélét veszel, még finomabb), és összetekered, fóliázod, és amikor kihűlt, beteszed a hűtőbe. Pár óra múlva szeletelhető. Lehet hozzá még majonézt vagy tartárt enni, nagyon finom.
A tojásrántotta készülhet úgy is, hogy vöröshagymát pirítasz zsiradékon (lásd mint fent), ezt már megtanultuk a lecsó készítésénél, de ha nem, akkor most újra kísérletezhetsz. Ajánlom, hogy vegyél 4-5 fej közepes vöröshagymát. Bár a rántottához elég egy fej is, de a kísérletezéshez nem árt, ha van több alapanyag. Ugyanis ha a vöröshagyma megég, akkor borzasztóan keserű. Nem éri meg újrahasznosítani. Tehát piríts hagymát, majd abba rakd a tojásokat. Továbbfejlesztett változat a felkockázott szalonna megpirítása, majd ezen a vöröshagyma, és úgy a tojások.
Lehet ezenkívül karikára szelt házikolbászt is pirítani, arra rakni a tojásokat és/vagy szalonna/hagyma, továbbá ismeretes a zöldborsós omlett, amikor is a borsót kell kis zsiradékon megdinsztelni (a borsóval óvatosan, mert hamar megkeményedik), érdemes fedő alatt párolni kicsit, rá a tojások, reszelt sajttal vagy anélkül, esetleg kolbászos-borsós változatban.
Lehetőségeinknek csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat gátat. Ha nem szereted a tojást, az se baj. Etesd meg a pároddal/barátaiddal/kutyával/macskával/szomszéddal, stb., aki szereti.
A tojás jó kísérleti alany, mivel roppant egyszerű és gyors, és ezen keresztül megtanulhatjuk, mi mindent el tudunk készíteni anélkül, hogy főzni tudnánk.

Jó étvágyat!

Folytassam-e? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése