2015. július 27., hétfő

Gigis gasztropuccs - nyári különkiadás

Csőben sült zöldséges csirkemell



Drága Főzőtársaim, ma megint megmutathatjuk, hogy nem kell ahhoz főzni tudni, hogy finom és látványos ételt készíthessünk. Ma megint csőben fogunk sütni. Ugye mondanom se kell, mi szükséges ehhez? De azért mondom, hiszen ezért vagyunk itt, ugye. A cső az a sütő, emlékeztek még? Ma sütőben fogunk sütni. Könnyű, nyári ételt sütünk, ne ijedjetek meg. Ugyanakkor kánikulai napokra csak mazochistáknak ajánlom, mert a sütő nemcsak süt, hanem hihetetlen mértékben fűt is.
Tehát a szokásos előkészületek után (úm. sütő kiürítése, tepsi elmosása, stb.) fenhetjük is, na még nem a fogunkat, csak késeinket, a nyálcsorgatás is csak később jön, amikor a sülő hús illata betölti a konyhát.
Az étel elkészítése ezúttal is sokkal könnyebb lesz, mint leírni, majd elolvasni és megérteni. Ez utóbbit megkönnyítendő, jöjjenek a hozzávalók: 1 kg csirkemell, de lehet comb, szárny is, vegyesen, ki mit szeret. Ha egész combot veszünk, érdemes kettévágni, ahogy a csirkemellet is filézni, szeletelni, hogy egyenletesen süljön. A csirkét tehát lekezeljük, és itt most szükségeltetik egy kis kitérő. Brit tudósok kimutatták, hogy a csirke nyersen történő megmosása veszélyes művelet. Már egyetlen cseppje is megfertőzi az egész konyhát! Szóval óvatosan azzal a csirkével! Ne nyalogassuk a nyers csirkehúst! De a csirkés kést se. Sőt, a kést sehogy se nyalogassuk, ha szükségünk van még a nyelvünkre. Én személy szerint nem vagyok különösebben oda a brit tudósokért, de tudjuk, az ördög nem alszik, szóval csak óvatosan azzal a csirkével. Azért ezt szerintem jó tudni. Mármint hogy a csirkét akár fegyverként is bevethetjük. Hogy tudniillik „Vigyázz, nyers csirke van nálam, és nem félek használni!” (Lásd még Shrek Szamarát. Vagy Szamárját.) Na de szóljatok már rám, mert folyton elkalandozom. Tehát 1 kg csirkealkatrész, paprika, paradicsom, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma. Ez az alap. Ehhez még ízlés szerint jöhet bármi, amit szeretünk. Ami a mennyiséget illeti, azt nem tudom pontosan megadni, 1-2 paprika, 2-3 paradicsom, 1 cukkini, 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 vöröshagyma, ezekből úgyis érdemes többet venni, aztán mehet rá, amennyi neked szimpatikus.
Az elkészítés meg aztán tényleg pofonegyszerű: kis olaj a tepsi aljára, teflontepsinél vagy kerámiánál elég pár csepp, csak épphogy. Aztán szépen bele kell rakni a megsózott húst, kis borsot tekerünk rá (őrölt, természetesen), ez elhagyható, csak én nagyon szeretek tekergetni. Szinte minden sültre tekerek, el nem rontja. Arra jön a karikákra vágott vöröshagyma, fokhagyma szintén, majd fólia, bár nekem már jobban bejön a tető, ugyan még mindig nincs tetős tepsim, úgy oldom meg, hogy egy másik tepsit borítok rá. Ha fóliázod, akkor azt le kell venni, amikor majdnem megpuhult a hús, és az macerás. Szóval addig sütöd, amíg majdnem puha, akkor rá a megmosott, karikázott zöldségek, kis só, vissza a tető, 5-10 perc párolás, majd ha nem pirul, akkor a tetőt vedd le, és úgy pirítsd kicsit. És ennyi. Hozzá sütőben sült krumpli vagy párolt (netán kukoricás) rizs mehet köretnek.
Ja, a mennyiségekkel kapcsolatban: természetesen újfent 4 adagban gondolkozom, hiszen 4 fős családra főzök, a mennyiségek tekintetében tessék ezt figyelembe venni. Egy főre is el lehet készíteni az ételt, csak értelemszerűen akkor kevesebb mennyiségből, és kisebb tepsiben. Tepsi helyett amúgy lehet bármilyen sütőbe rakható edényt használni, a jénaitól kezdve a lasagnasütőig.



Jó étvágyat! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése