Csőben sült
zöldséges csirkemell
Drága Főzőtársaim, ma megint
megmutathatjuk, hogy nem kell ahhoz főzni tudni, hogy finom és látványos ételt
készíthessünk. Ma megint csőben fogunk sütni. Ugye mondanom se kell, mi
szükséges ehhez? De azért mondom, hiszen ezért vagyunk itt, ugye. A cső az a
sütő, emlékeztek még? Ma sütőben fogunk sütni. Könnyű, nyári ételt sütünk, ne
ijedjetek meg. Ugyanakkor kánikulai napokra csak mazochistáknak ajánlom, mert a
sütő nemcsak süt, hanem hihetetlen mértékben fűt is.
Tehát a szokásos előkészületek után (úm.
sütő kiürítése, tepsi elmosása, stb.) fenhetjük is, na még nem a fogunkat, csak
késeinket, a nyálcsorgatás is csak később jön, amikor a sülő hús illata betölti
a konyhát.
Az étel elkészítése ezúttal is sokkal
könnyebb lesz, mint leírni, majd elolvasni és megérteni. Ez utóbbit
megkönnyítendő, jöjjenek a hozzávalók: 1 kg csirkemell, de lehet comb, szárny
is, vegyesen, ki mit szeret. Ha egész combot veszünk, érdemes kettévágni, ahogy
a csirkemellet is filézni, szeletelni, hogy egyenletesen süljön. A csirkét
tehát lekezeljük, és itt most szükségeltetik egy kis kitérő. Brit tudósok
kimutatták, hogy a csirke nyersen történő megmosása veszélyes művelet. Már
egyetlen cseppje is megfertőzi az egész konyhát! Szóval óvatosan azzal a csirkével!
Ne nyalogassuk a nyers csirkehúst! De a csirkés kést se. Sőt, a kést sehogy se
nyalogassuk, ha szükségünk van még a nyelvünkre. Én személy szerint nem vagyok
különösebben oda a brit tudósokért, de tudjuk, az ördög nem alszik, szóval csak
óvatosan azzal a csirkével. Azért ezt szerintem jó tudni. Mármint hogy a
csirkét akár fegyverként is bevethetjük. Hogy tudniillik „Vigyázz, nyers csirke
van nálam, és nem félek használni!” (Lásd még Shrek Szamarát. Vagy Szamárját.) Na
de szóljatok már rám, mert folyton elkalandozom. Tehát 1 kg csirkealkatrész,
paprika, paradicsom, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma. Ez az alap. Ehhez még
ízlés szerint jöhet bármi, amit szeretünk. Ami a mennyiséget illeti, azt nem
tudom pontosan megadni, 1-2 paprika, 2-3 paradicsom, 1 cukkini, 3-4 gerezd
fokhagyma, 1-2 vöröshagyma, ezekből úgyis érdemes többet venni, aztán mehet rá,
amennyi neked szimpatikus.
Az elkészítés meg aztán tényleg
pofonegyszerű: kis olaj a tepsi aljára, teflontepsinél vagy kerámiánál elég pár
csepp, csak épphogy. Aztán szépen bele kell rakni a megsózott húst, kis borsot
tekerünk rá (őrölt, természetesen), ez elhagyható, csak én nagyon szeretek
tekergetni. Szinte minden sültre tekerek, el nem rontja. Arra jön a karikákra
vágott vöröshagyma, fokhagyma szintén, majd fólia, bár nekem már jobban bejön a
tető, ugyan még mindig nincs tetős tepsim, úgy oldom meg, hogy egy másik tepsit
borítok rá. Ha fóliázod, akkor azt le kell venni, amikor majdnem megpuhult a
hús, és az macerás. Szóval addig sütöd, amíg majdnem puha, akkor rá a megmosott,
karikázott zöldségek, kis só, vissza a tető, 5-10 perc párolás, majd ha nem
pirul, akkor a tetőt vedd le, és úgy pirítsd kicsit. És ennyi. Hozzá sütőben
sült krumpli vagy párolt (netán kukoricás) rizs mehet köretnek.
Ja, a mennyiségekkel kapcsolatban:
természetesen újfent 4 adagban gondolkozom, hiszen 4 fős családra főzök, a
mennyiségek tekintetében tessék ezt figyelembe venni. Egy főre is el lehet
készíteni az ételt, csak értelemszerűen akkor kevesebb mennyiségből, és kisebb
tepsiben. Tepsi helyett amúgy lehet bármilyen sütőbe rakható edényt használni,
a jénaitól kezdve a lasagnasütőig.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése