Mivel egyszer el kell kezdeni valahol, de a szakácskönyvek
(és a gourmand pasik) nem alkalmasak erre, emberbaráti szeretetből belefogok
én. Tanácsaim kizárólag kezdőknek szólnak, sőt, még kezdőbbeknek. Ennek az első
résznek a célja, hogy megismerkedjünk a legfontosabb konyhatechnikai
alapfogalmakkal.
No, csapjunk a lecsóba!
- A vegeta
nem zöldség.
- És nem
is vega kaja.
- A
csipetnyi só ugyanannyi, mint a késhegynyi, de jobban jársz, ha
kiskanállal adagolod.
- Ha
elszöszmötölted az időt, és akkor kapsz észbe, hogy még el se kezdted a
vacsorafőzést, amikor a párod kocsija fékez a ház előtt, dobj fel egy kis
vöröshagymát pirítani. Előtte persze pucold meg, és szeleteld fel. A sülő
hagyma finom illata belengi majd a konyhát, mire párod megérkezik. Ettől
egyből megindul nála a nyálelválasztás, ami pavlovi reflex. Szólj ki neki,
hogy 10 perc, és kész a vacsi, el fogja hinni. Csak azt kell valahogy
megmagyarázni, miért kellett vöröshagymát pirítanod a vajas kenyérhez.
- Figyelem!
Ez a trükk kizárólag főzni egyáltalán nem tudó partner esetén működik.
- Az
egyszerűség a konyhában is célravezetőbb, mint a sokféleség. Ne használd
az összes fűszert, ami a fűszerpolcon található, ugyanabba az ételbe! Nem
biztos, hogy a fahéj illik a pörkölthöz.
- Ha
elrontasz valamit, adj neki valami érdekes nevet, lehetőleg franciás
hangzásút, és mondd a vendégeidnek, hogy ez az új specialitásod. Nem merik
nem megenni.
- Ha
túlsóztad az ételt, rakj bele egy fej vöröshagymát vagy krumplit, az
felszívja a fölösleget.
- Vigyázat:
a tejbegríznél ez nem válik be! Ott egy megoldás van: kiönteni, és újat
főzni.
- A
konyhában alapfelszerelés a gyorstapasz és a poroltó. (Részletek később!)
- Végezetül
jegyezd meg: nincs rossz étel, csak nem ittunk eleget.
Folytatom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése