2012. január 30., hétfő

Gigis gasztropuccs 1





Mivel egyszer el kell kezdeni valahol, de a szakácskönyvek (és a gourmand pasik) nem alkalmasak erre, emberbaráti szeretetből belefogok én. Tanácsaim kizárólag kezdőknek szólnak, sőt, még kezdőbbeknek. Ennek az első résznek a célja, hogy megismerkedjünk a legfontosabb konyhatechnikai alapfogalmakkal.
No, csapjunk a lecsóba! 

  1. A vegeta nem zöldség.
  2. És nem is vega kaja.
  3. A csipetnyi só ugyanannyi, mint a késhegynyi, de jobban jársz, ha kiskanállal adagolod.
  4. Ha elszöszmötölted az időt, és akkor kapsz észbe, hogy még el se kezdted a vacsorafőzést, amikor a párod kocsija fékez a ház előtt, dobj fel egy kis vöröshagymát pirítani. Előtte persze pucold meg, és szeleteld fel. A sülő hagyma finom illata belengi majd a konyhát, mire párod megérkezik. Ettől egyből megindul nála a nyálelválasztás, ami pavlovi reflex. Szólj ki neki, hogy 10 perc, és kész a vacsi, el fogja hinni. Csak azt kell valahogy megmagyarázni, miért kellett vöröshagymát pirítanod a vajas kenyérhez.
  5. Figyelem! Ez a trükk kizárólag főzni egyáltalán nem tudó partner esetén működik.
  6. Az egyszerűség a konyhában is célravezetőbb, mint a sokféleség. Ne használd az összes fűszert, ami a fűszerpolcon található, ugyanabba az ételbe! Nem biztos, hogy a fahéj illik a pörkölthöz.
  7. Ha elrontasz valamit, adj neki valami érdekes nevet, lehetőleg franciás hangzásút, és mondd a vendégeidnek, hogy ez az új specialitásod. Nem merik nem megenni.
  8. Ha túlsóztad az ételt, rakj bele egy fej vöröshagymát vagy krumplit, az felszívja a fölösleget.
  9. Vigyázat: a tejbegríznél ez nem válik be! Ott egy megoldás van: kiönteni, és újat főzni.
  10. A konyhában alapfelszerelés a gyorstapasz és a poroltó. (Részletek később!)
  11. Végezetül jegyezd meg: nincs rossz étel, csak nem ittunk eleget.

Folytatom!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése