Francia sajtsaláta
Éhes Főzőtársaim, valószínűleg
már feladtátok, hogy igazán megtanultok főzni, mert bár legutóbb is
fenyegetőztem a folytatással, mégse lett belőle semmi. Idáig. Most azonban
eljött a ti időtök. Vagy a mi időnk. Ezt még nem döntöttem el, de ez nem
akadályoz meg abban, hogy leírjam, hogy kell francia sajtsalátát készíteni.
A francia sajtsaláta csak
annyiban francia, hogy lehet hozzá francia sajtokat is használni. Valójában
azonban bármilyen sajt megfelel hozzá, ami elég kemény. A hozzávalókat csak
ipari mennyiségben tudom megadni, aki jó matekból, az gyököt vonhat belőle,
vagy eloszthatja. Például a szomszédoknak a maradékot.
Nos, a lényeg, hogy legalább
háromféle sajtot vegyünk, ízlés szerint. Ha esetleg különféle színűek is, az
még jobb. A sajt félkemény vagy kemény legyen. Mindegyikből kb. 20 dkg
mennyiséget vegyünk, de az se baj, ha több. Ezenkívül én szoktam még kb. 10 dkg
füstölt sajtot is beletenni, de ez nem kötelező. Csak finom. Kell még hozzá
penne tészta, korábban írtam, hogy én a Barillát szeretem, de megteszi
bármiféle penne, ki mit szeret. Egy csomag pennét kifőzök bő, sós vízben, majd
jól nem öblítem le, mert az öblítés után már nem tudja magába szívni az ízeket.
Egyébként ezt nemcsak a pennével szoktam elkövetni, ezt a nem leöblítést, hanem
mindenféle olyan tésztával, aminek éppen az a lényege, hogy jól beszívja azt,
amivel elegyítem. (Mint pl. a bolognai spagetti.)
Célszerű a tészta kifőzésével
kezdeni, mert annak ki kell hűlnie, ha nem akarjuk, hogy a sajt ráolvadjon.
Márpedig nem akarjuk, mert ennek a salátának nem az a lényege. Tehát kifőzzük a
tésztát, és hagyjuk kihűlni. Közben kis kockákra vágjuk a sajtot, a
paradicsomot, amit korábban szintén megvettünk, legalább egy kilót, na, azt nem
kockázzuk, hanem szép keskeny csíkokra vágjuk. Ugyanígy cselekszünk a korábban
megvásárolt kaliforniai paprikával is, amiből azonban nem kell túl sok, én, ha
tehetem, a színe miatt trikolort vásárolok, azaz pirosat, sárgát és zöldet, és
mindegyikből csupán egy felet rakok bele szép keskeny csíkokra vágva. Ezen
felül két-három gerezd fokhagyma, bazsalikom ízlés szerint, valamint kakukkfű,
szintén ízlés szerint. A kakukkfűvel vigyázzunk, ártalmatlan kinézete ellenére
nagyon karakteres íze van, ha túl sokat rakunk bele, akkor semmi más ízt nem
fogunk érezni, csak a kakukkfűét! Ha mindezzel megvagyunk, az egészet
összekeverjük egy nagy tálban, a reményeink szerint közben kihűlt tésztával
egyetemben. Ha nem elég sós, még utánasózunk kicsit, és kész is. Mehet a
hűtőbe, jót tesz neki, ha áll egy kicsit.
Utána jön el igazán a ti időtök,
azaz a mi időnk, mert mire megjönnek a vendégek, addigra az ízek összeérnek, és
pompás salátánk máris fogyasztható.
Kissé citromos jellegű fehér bor
illik hozzá leginkább, de mint ahogy mondtam volt, a főzésben semmi nem
kötelező. Az ivásban sem.
Jó étvágyat!
Ezzel a recepttel a Gasztropuccs
online főzőiskola első szemesztere véget ért. Akik idáig hűségesen követték az
események alakulását, megtanulták az alapokat. Elméletben legalábbis. Aki ki is
próbálja a recepteket, esetleg némi segédlettel, elmondhatja magáról, hogy éhen
már nem fog halni.
Tehát gratulálok mindazoknak,
akik eddig követtek minket, és fogadják szeretettel virtuális kézfogásomat.
(Bizonyítványokat nem áll módunkban kiállítani.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése