2014. július 2., szerda

Gigis gasztropuccs – mediterrán kurzus Numero due Csirkemell zucchinivel

Csirkemell zucchinivel




(Petto di pollo con zucchine; esetleg Filetto (di petto) di pollo con zucchine)

Hogy mitől mediterrán? Amellett, hogy jól hangzik? Semmitől. Régi szakácstanoncaim tudják jól, hogy Giginél nem minden az, aminek látszik. Ne feledjük! Az alapok még mindig érvényben vannak! Vagyis ha elrontottad az ételt, adj neki valami irtó jól hangzó nevet, lehetőleg franciásat. Izé, jelen esetben olaszosat. Mediterránosat. (Ne kekeckedjünk már megint ezzel a nyelvészkedéssel, kérem!) Senki nem meri majd nem megenni. Ez kérem pszichológia. Az étkezés is nagy részben pszichológia, fűszerezve némi filozófiával – ismerős ugye a konyhafilozófia, konyhapszichológia kifejezés? Na ugye! (Na jó, nem gonoszkodom.)
Na tehát ha mégis szeretnénk racionalizálni (hehe), akkor tessék (csak mert mindenre van magyarázat): olívaolaj, fokhagyma, pasta, basilico, origano, mi kell még? Tipica Cucina mediterranea/italiana. ;)

Most, hogy sikerült megértenünk a dolgok mélyebb filozófiáját, nézzünk a serpenyő fenekére! Azért előbb vegyük elő (a sütőből, ahova 2 hete süllyesztettük ideiglenes megoldásként), mossuk el, stb. Tudjuk ezt már magunktól is.
Személyenként egy szép csirkemellfilével számolva nézzük a hozzávalókat:
1 db csirkemell/fő
1 kis fej lilahagyma/fő
1 db közepes cukkini/fő
1 adag színes tészta (Fusilli vagy Penne); lehet nem színes is, csak most bele vagyok bolondulva a színekbe
olívaolaj a sütéshez
őrölt bors
mediterrán dresszing
reszelt parmezán

Az elkészítés pofonegyszerű. Kezdő szinten is! Ne aggódjunk, ha azt mondom, pofonegyszerű, akkor arra is gondolok.
A húst csíkokra vágjuk, gyakorlatilag lehet kockákra, háromszögekre, csillag alakúra, tökmindegy, csak aprítsuk fel, ahogy sikerül, csak lehetőleg egyforma darabokra, hogy egyszerre süljön át. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Az ízlés szerinti fűszerezést már ismerjük, de újak kedvéért leírom, hogy valójában elsőre csak keveset, mert utána lehet sózni, fűszerezni, kivenni viszont nem lehet. A csipetnyi az első körben mindig megfelelő mennyiség. Fűszerezés után kevés olívaolajban megsütjük. Mármint a húst. Amikor majdnem puha, hozzárakjuk a felkockázott cukkinit, és a karikákra vágott lilahagymát. Összekeverjük és megpároljuk. Gyorsan párolódik, vigyázzunk, ne főzzük szét! Úgy se rossz, csak nem fest valami szépen.
Amikor kész, hozzákeverjük a kifőtt tésztát és a mediterrán dresszinget.
Evés előtt reszelt parmezánnal megszórjuk. Fokhagymás salátaöntetes saláta illik hozzá. De anélkül is teljesen megfelel.
A mediterrán dresszing kivételesen nem saját találmány, a neten találtam. Azaz… némi (?) háziasításon ez is keresztülment.

Mediterrán dresszing Gigis Gasztropuccs módra

Hozzávalók:
1 citrom
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
só ízlés szerint
őrölt fehérbors ízlés szerint

Elkészítés:

A bazsalikomot és a fokhagymát apróra vágom, a hozzávalókat összekeverem. 

Újfent jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ne hagyd abba Gigi! Nagyon jól írsz, pont ahogy kell ide :-)
    A Garfield-os idézet meg baromi jó, én is így szoktam mindig..mindent és azonnal, csak kezdeném már el végre :D

    VálaszTörlés