Csirkemell
zucchinivel
(Petto di pollo con
zucchine; esetleg Filetto (di petto) di pollo con zucchine)
Hogy mitől mediterrán?
Amellett, hogy jól hangzik? Semmitől. Régi szakácstanoncaim tudják jól, hogy
Giginél nem minden az, aminek látszik. Ne feledjük! Az alapok még mindig
érvényben vannak! Vagyis ha elrontottad az ételt, adj neki valami irtó jól
hangzó nevet, lehetőleg franciásat. Izé, jelen esetben olaszosat.
Mediterránosat. (Ne kekeckedjünk már megint ezzel a nyelvészkedéssel, kérem!) Senki
nem meri majd nem megenni. Ez kérem pszichológia. Az étkezés is nagy részben
pszichológia, fűszerezve némi filozófiával – ismerős ugye a konyhafilozófia,
konyhapszichológia kifejezés? Na ugye! (Na jó, nem gonoszkodom.)
Na tehát ha mégis szeretnénk
racionalizálni (hehe), akkor tessék (csak mert mindenre van magyarázat):
olívaolaj, fokhagyma, pasta, basilico, origano, mi kell még? Tipica Cucina mediterranea/italiana.
;)
Most, hogy sikerült megértenünk a
dolgok mélyebb filozófiáját, nézzünk a serpenyő fenekére! Azért előbb vegyük
elő (a sütőből, ahova 2 hete süllyesztettük ideiglenes megoldásként), mossuk
el, stb. Tudjuk ezt már magunktól is.
Személyenként egy szép
csirkemellfilével számolva nézzük a hozzávalókat:
1 db csirkemell/fő
1 kis fej lilahagyma/fő
1 db közepes cukkini/fő
1 adag színes tészta (Fusilli vagy Penne); lehet nem színes is, csak
most bele vagyok bolondulva a színekbe
olívaolaj a sütéshez
őrölt bors
mediterrán dresszing
reszelt parmezán
Az elkészítés pofonegyszerű.
Kezdő szinten is! Ne aggódjunk, ha azt mondom, pofonegyszerű, akkor arra is
gondolok.
A húst csíkokra vágjuk, gyakorlatilag
lehet kockákra, háromszögekre, csillag alakúra, tökmindegy, csak aprítsuk fel, ahogy
sikerül, csak lehetőleg egyforma darabokra, hogy egyszerre süljön át. Sózzuk,
borsozzuk, ízlés szerint. Az ízlés szerinti fűszerezést már ismerjük, de újak
kedvéért leírom, hogy valójában elsőre csak keveset, mert utána lehet sózni,
fűszerezni, kivenni viszont nem lehet. A csipetnyi az első körben mindig
megfelelő mennyiség. Fűszerezés után kevés olívaolajban megsütjük. Mármint a
húst. Amikor majdnem puha, hozzárakjuk a felkockázott cukkinit, és a karikákra
vágott lilahagymát. Összekeverjük és megpároljuk. Gyorsan párolódik,
vigyázzunk, ne főzzük szét! Úgy se rossz, csak nem fest valami szépen.
Amikor kész, hozzákeverjük a
kifőtt tésztát és a mediterrán dresszinget.
Evés előtt reszelt parmezánnal
megszórjuk. Fokhagymás salátaöntetes saláta illik hozzá. De anélkül is teljesen
megfelel.
A mediterrán dresszing kivételesen
nem saját találmány, a neten találtam. Azaz… némi (?) háziasításon ez is
keresztülment.
Mediterrán
dresszing Gigis Gasztropuccs módra
Hozzávalók:
1 citrom
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
só ízlés szerint
őrölt fehérbors ízlés szerint
Elkészítés:
A bazsalikomot és a fokhagymát apróra vágom, a hozzávalókat
összekeverem.
Újfent jó étvágyat!
Ne hagyd abba Gigi! Nagyon jól írsz, pont ahogy kell ide :-)
VálaszTörlésA Garfield-os idézet meg baromi jó, én is így szoktam mindig..mindent és azonnal, csak kezdeném már el végre :D
Itt is köszi, Minakó. :)
VálaszTörlés