2012. május 23., szerda

Gigis gasztropuccs 2. 2.

Főzőleckék középhaladóknak.

A rózsaszín hús – Tutyika kérésére



Lányomnak ajánlom, szeretettel.


No, ez a kezdés némi magyarázatot kíván, így utólag. Tutyika úgy került képbe, hogy egyszer értekeztünk az ételekről, még az Óhazában. Én megemlítettem a rózsaszín húst, mire ő kíváncsi lett, mi is ez.
A lányom pedig mint ez étel nagy kedvelője, egyszersmind névadója keveredett bele. Márpedig ha belekeveredett, már bent is marad.
És akkor most jöjjön az ominózus recept!
Ha az ember még nem profi a konyhában, néha jól jön a szakácskönyv. Néha meg nem. Amikor a barnamártás rejtelmeibe kívánunk beletanulni, könnyen úgy járhatunk, ahogy a nagy felfedező, Kolumbusz, aki, tudjuk, csak Indiába akart eljutni. No, némi nagyképűség van ebben, elismerem, magunkat a nagy felfedezőhöz hasonlítani, de lapozzunk.
Vallomás következik: barnamártást akartam készíteni, szakácskönyvből. És ímé, így keletkezett a rózsaszín hús.
Kezdd úgy, mintha pörköltet akarnál főzni. Vöröshagymát pirítasz kevés zsiradékon, bele pirospaprika (innen a neve). A húst azonban nem kockára vágva, hanem csak szeletekben rakd bele, öntsd fel vízzel, mehet bele bőven, nem baj, ha ellepi, sózd, borsozd ízlés szerint, mehet bele kevés őrölt kömény is. Amikor a hús megpuhult, vedd ki, a levet szűrd le, aztán habard be tejföllel, a habarás technikáját alant leírom, nem eléggé tapasztalt háziasszonyok kedvéért, majd tegyél bele kevés mustárt, ha szereted a savanykás ízt, akár két evőkanálnyit is, forrald ki, majd tedd bele a húst, és azzal is rottyantsd egyet. Mi leginkább Barilla Fusillivel kedveljük.

Tehát a habarás: ebben az esetben a tejfölbe teszünk egy-két evőkanál lisztet, jól elkeverjük, célszerű keverőtálban, habverővel, ami egyébként roppant elegáns dolog, a főzős műsorokban is így csinálják, de mi nem sznobizmusból tesszük, hanem mert kivételesen praktikus megoldás, a hőkiegyenlítés érdekében pár evőkanál lét is tegyünk bele, majd mehet az egész a lébe, a tűzhelyre, hadd szóljon! Azaz főjön. Kevergesd, különben leég! A hőkiegyenlítés amúgy szintén nem sznobizmus, hanem célszerűség, hacsak nem akarsz gombócokat a szószban.

Jó étvágyat!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése