Főzőleckék középhaladóknak.
A rózsaszín hús – Tutyika kérésére
A rózsaszín hús – Tutyika kérésére
Lányomnak ajánlom, szeretettel.
No, ez a kezdés némi magyarázatot
kíván, így utólag. Tutyika úgy került képbe, hogy egyszer értekeztünk az
ételekről, még az Óhazában. Én megemlítettem a rózsaszín húst, mire ő kíváncsi
lett, mi is ez.
A lányom pedig mint ez étel nagy
kedvelője, egyszersmind névadója keveredett bele. Márpedig ha belekeveredett,
már bent is marad.
És akkor most jöjjön az ominózus
recept!
Ha az ember még nem profi a
konyhában, néha jól jön a szakácskönyv. Néha meg nem. Amikor a barnamártás
rejtelmeibe kívánunk beletanulni, könnyen úgy járhatunk, ahogy a nagy
felfedező, Kolumbusz, aki, tudjuk, csak Indiába akart eljutni. No, némi
nagyképűség van ebben, elismerem, magunkat a nagy felfedezőhöz hasonlítani, de
lapozzunk.
Vallomás következik: barnamártást
akartam készíteni, szakácskönyvből. És ímé, így keletkezett a rózsaszín hús.
Kezdd úgy, mintha pörköltet
akarnál főzni. Vöröshagymát pirítasz kevés zsiradékon, bele pirospaprika (innen
a neve). A húst azonban nem kockára vágva, hanem csak szeletekben rakd bele,
öntsd fel vízzel, mehet bele bőven, nem baj, ha ellepi, sózd, borsozd ízlés
szerint, mehet bele kevés őrölt kömény is. Amikor a hús megpuhult, vedd ki, a
levet szűrd le, aztán habard be tejföllel, a habarás technikáját alant leírom,
nem eléggé tapasztalt háziasszonyok kedvéért, majd tegyél bele kevés mustárt,
ha szereted a savanykás ízt, akár két evőkanálnyit is, forrald ki, majd tedd
bele a húst, és azzal is rottyantsd egyet. Mi leginkább Barilla Fusillivel
kedveljük.
Tehát a habarás: ebben az esetben
a tejfölbe teszünk egy-két evőkanál lisztet, jól elkeverjük, célszerű
keverőtálban, habverővel, ami egyébként roppant elegáns dolog, a főzős
műsorokban is így csinálják, de mi nem sznobizmusból tesszük, hanem mert
kivételesen praktikus megoldás, a hőkiegyenlítés érdekében pár evőkanál lét is
tegyünk bele, majd mehet az egész a lébe, a tűzhelyre, hadd szóljon! Azaz
főjön. Kevergesd, különben leég! A hőkiegyenlítés amúgy szintén nem sznobizmus,
hanem célszerűség, hacsak nem akarsz gombócokat a szószban.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése