Főzőleckék középhaladóknak.
A palacsinta
Éhes olvasóim, ha sikerült
elsajátítani a főzés alapjait az előző tanfolyamunk alatt, akkor már tudnotok
kell, mire való a sodrófa (persze a tüntetésen kívül), és a többi konyhai
eszköz. Bár most, hogy belegondolok, a palacsintasütőt és a fedőket is lehet
békés tüntetésekhez is alkalmazni, na de megint elkalandoztam! Most nem arra
fogjuk használni!
Ha már palacsintasütő, akkor
kurzusunkat kezdjük rögtön a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek (közönséges
nevén édesszájú) kedvencével, a palacsintasütéssel.
A palacsintasütéshez végy egy
tojást. Ne a tüntetős fajtából, mert az lehet, hogy záptojás. Tojásdobálóknak
ajánlom a kacsatojást, az nagyobbat placcsan. Így nekünk, főzni vágyóknak
megmaradnak a tyúktojások. No szóval végy egy tojást. Mosd meg, ezeknél a mai
tojásoknál sohe lehessen tudni! A tojást üsd bele egy keverőtálba. A keverőtál
teljesen közönséges tál, csak így szebben hangzik. Ha azt a látszatot akarod
kelteni, hogy tudsz főzni, nem árt néha bedobni ilyen szakkifejezésnek látszó
szavakat! Nos, a keverőtálba tégy (!) 25 dkg lisztet. (Nem kell ám kimérni,
csak úgy találomra. Ez a 25 dkg is a hozzáértés látszatát fogja kelteni.) Üsd
fel a tojást, tedd bele a lisztbe. Azért mielőtt beleteszed, érdemes kiszedni a
belekerült tojáshéjat! Figyelem! Ezen a szinten még ne próbálkozz a tévében
látható főzőműsorok főszakácsainak tojásfeltörő módszereivel! Ők ezt évekig
tanulták! Önts a liszthez ½ l tejet! (Mennyiség méréséhez lásd mint fent!) Cukrot
ízlés szerint. Annyit azért ne rakj bele, mert odasül a serpenyő aljába! Inkább
úgy mondom, cukrot majdnem ízlés szerint. Én szoktam beletenni csipet sót is, a
só kis mennyiségben kihozza az ízeket. No és most keverd el csomómentesre. Ha
nem megy, öntsd bele az egész masszát a tésztakeverőbe! Ügyesebbek habverővel
is próbálkozhatnak. Ha nem elég sűrű a tészta, rakj bele még lisztet. Ha túl
sűrű, akkor pedig tejet. Ha sokáig csinálod, a két adag palacsintádból egy
hadseregnyi lesz. Szóval csak óvatosan!
Ha kész a palacsintatészta,
hevítsd fel (figyeled?) a palacsintasütőt, kis olajat tegyél az aljára! Amikor
eléggé hevül, azaz felforrósodott (ne kézzel ellenőrizd, esetleg csöppents bele
egy kis tésztát), egy kisebb merőkanál tésztát merj bele, és gyors körkörös
mozdulatokkal oszlasd el a palacsintasütő alján. Hamar megsül, vigyázz vele!
Amikor az egyik oldala megsült, késsel óvatosan nyúlj alá, fordítsd meg, és
süsd készre! Ezen a konyhajártassági szinten a dobálós forgatást még nem
ajánlom! Hacsak nem akartál lakásfelújítást végezni.
Az elkészült palacsintákat
megtöltheted mindenfélével, amit szeretsz. Kakaó, túró, dió, lekvár, fahéj, a
lehetőségeidnek csak a fantáziád szabhat határt! Még hússal is tölthető, csak
akkor ne rakj a tésztába cukrot! Ha a vasárnapi pörköltből maradt, és azzal
töltöd, a tetejére önts barnamártást, kis tejfölt, és kész a hortobágyi húsos
palacsinta.
A tálalásra ügyelj! Ezen a
szinten már nem elég, ha csak úgy odacsapod!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése