Aki idáig eljutott, az
megérdemli.
A sorsát is, na meg hogy főzzön. Kezdhetnénk bármivel, de tekintve,
hogy lecsószezon van, ja, most nincs, na nem baj, akkor is: legyen az első
étel, amit megtanulunk elkészíteni, a lecsó.
Kezdhetnénk persze a
tojásrántottával is, de nem kezdjük. Hogy miért? Csak. Különben se szeretem a
tojásrántottát. Tehát nem kezdjük a tojásrántottával.
1. fejezet:
A lecsó
Vegyünk elő egy kést! Alapvetően
mindegy, milyet használunk, a vadásztőrtől kezdve a bugylibicskáig bármi
megteszi, de ha a főzést nem egyszeri élményként szeretnénk megélni, akkor
jobb, ha egy éles konyhakést veszünk elő. Amit persze előtte meg is vettünk a
boltban, különben nincs honnan elővenni. Ha ezt elmulasztottuk volna, akkor
most szaladjunk el gyorsan megvenni! Ha már nincs nyitva a Vasedény, akkor
vehetünk bármelyik Hipermarketben is, bár azok eldobhatósak. Két-háromszori
használat után el kell dobni őket, mert kicsorbul az élük.
Na, megvan már az a kés?
Tehát. Vegyünk elő (előbb meg,
lásd mint fent!) egy hagymát! Olyan közepes méretűt. Pucoljuk meg! Azt úgy
kell, hogy leszeded a külső, általában vörös héját. Merthogy vöröshagymáról van
szó.
Majd a késsel apró kockákra
vágjuk a hagymát. Mondom a hagymát! Nem a kezünket! Akkor most menjünk és
kötözzük be! A kezünket, ne a hagymát!
Most kezdjük elölről, ezúttal azonban
jobban vigyázzunk a kezünkre! Vágódeszkán vágjuk, ne a levegőben. Úgy könnyebb.
Ha némi köröm megy bele, az nem érdekes!
A hagymát feltesszük dinsztelni.
Vagyis pirítani. Valami zsiradékon. Ne a tűzhelyre! Lábasba. Előbb mossuk el! A
tűzhelyet se árt, de a lábasra gondoltam. Tehát a tiszta lábast feltesszük a
tűzhelyre, beleöntünk egy kis olajat, ha zsírt használunk, akkor azt előbb fel
kellene olvasztani. A kis olaj vagy zsír mennyiségét nem kell pontosan kimérni,
de nem baj, ha legalább az edény alját ellepi.
Nos, ha eddig megvan, akkor
beletesszük a hagymát is. És kevergetjük. Nem kell folyamatosan, csak gyakran.
Mondjuk annál azért gyakrabban! A tűzhelyet kapcsoljuk be! Már ha
villanytűzhely. A gázosat másképp kell működésbe hozni. Nem árt hozzá
beszerezni gyufát vagy tűzhelygyújtót. Jobb híján megteszi az öngyújtó is, de
hosszútávon nem ajánlom.
Amikor a hagyma megpirult, de még
nem égett el, beletesszük az előre megmosott és kockára vágott paradicsomot. Személyenként
2-3 darabot. Mérettől függően. Minél nagyobb, annál kevesebb kell belőle. Nagyétkűek
tehetnek bele többet is! És tovább kevergetjük. Nem mindig, csak gyakran. Amíg
levet nem ereszt. Akkor beletesszük az előzőleg szintén megmosott és felvágott
paprikát. Személyenként 3-4 darabot. Nagyétkűek… lásd fent! A paprikát célszerű
nagyjából ugyanakkora darabokra vágni, hogy egyenletesen főjön meg.
Ha eddig eljutottunk, rebegjünk
hálát a Mindenhatónak. Ha nem jutottunk el idáig, gondoljuk végig, hol
rontottuk el. A hagyma gyorsan pirul, és még gyorsabban ég el. Így ne nagy
lángon pirítsuk, hanem közepesen, vagy kis lángon. (Villanytűzhely esetén
természetesen fokozatokról beszélünk, nem lángról. Régen rossz ugyanis, ha a
villanytűzhely lángra lobban!)
Ha másodszori nekifutásra se
sikerül eljutnunk a fent leírt állapotig, ne keseredjünk el! Próbálkozhatunk
újból, de lehet kapni konzervlecsót is, igaz, az íze pocsék.
Akinek sikerült eljutni idáig, és
túl van a hálaimán is, sózza meg a lecsót! Ízlés szerint. Azért nem kell
beletenni az egész zacskóval! A sót kivenni az ételből ugyanis nehezebb, mint
beletenni. Tehát csak módjával sózzunk! Közben úgyis kóstolni kell, és akkor
lehet még sózni, ha nem elég. A só beletétele után alaposan keverjük meg, hogy
mindenhova jusson a sóból!
Az „ízlés szerint” kitétel
valójában azt jelenti, hogy a szakácskönyv írójának fogalma sincs, mennyi só (vagy
fűszer) kell egy adag ételhez. Abszolút kezdőknek azt javaslom, kezdjék nagyon
kis mennyiséggel, sóból pl. egy fél mokkáskanállal, és kóstolással döntsék el,
mennyi az annyi.
Amikor a paprika is levet ereszt,
fedjük le, és közepes lángon (vagy közepesre állított tűzhelylapon) főzzük
készre. Hogy mikor van kész, azt időnkénti kóstolgatással tudjuk legbiztosabban
megállapítani.
A közepes láng azt jelenti, hogy
a kapcsolón (vagy alatta/fölötte, tűzhelye válogatja) lévő számok és vonalkák
közepes állásban vannak.
A lecsót, amit így főztünk,
nevezhetjük alapnak is. Az, hogy mit rakunk még bele, ízlésünktől és
fantáziánktól függ. Tehetünk bele kolbászt és/vagy tojást, szalonnát (azt az
elején kell, akkor a szalonna zsírja elég hozzá), de különféle fűszerekkel is
ízesíthetjük. Hogy mifélékkel, azt most nem részletezem! Ez még nem a
Mesterszakács-képző kurzus!
2. fejezet:
Alternatív lecsó, avagy a
tejbegríz
Lánykori nevén tejbedara. Azért
hívjuk alternatív lecsónak, mert ez lehet az egyik alternatíva, amit a lecsót
nem kedvelők készíthetnek. Ilyenek például a kisgyerekek. Róluk már volt szó.
Vagy a lecsót nem kedvelő felnőttek. Róluk meg most van szó. Persze csak akkor,
ha kedvelik a tejbedarát.
Szóval, vegyük elő a tejeslábast.
Vagyis ne szóval vegyük elő, hanem tettel.
Hogy olyan nincs? Akkor előbb azt
is vegyük meg! Még jó szolgálatot tehet. A tejeslábas ugyanolyan, mint a nem
tejeslábas, de semmi mást nem szabad benne készíteni, csak tejes ételt. Ez
alkalommal nem vallási okokból, bár a kóser konyha nagyon jó, például a sólet.
Ahhoz ugyan nem tejeslábas kell, sőt, tej se kell, hanem bab, de most nem
sóletet készítünk. Térjünk vissza tehát a tejeslábashoz! Ha mást is főztél már
benne, akkor tejes ételt már nem lehet benne készíteni. Illetve lehet, ha
ragaszkodsz hozzá, legfeljebb kidobod a lábast ételestől, ugyanis úgy
odakozmál, hogy nem lehet kimosni. A lábast. Az ételt pedig megenni.
Nos, ha megvan végre a
tejeslábas, ami célszerűen egy legalább 2 literes lábas amúgy, hogy beleférjen
a tej meg a dara is, akkor vajazd ki az alját! Ha csak margarin van otthon, az
is jó! Kivéve a főzésre nem alkalmas margarinok (ú.m. ízesített, light,
joghurtos stb.).
Önts bele ½ liter tejet, és
tegyél hozzá 2-3 púpozott evőkanál búzadarát. Azért ½ litert, mert mire kész
lesz, úgyis hozzáöntesz még vagy fél litert. Mert nem hiszed el, hogy elég
ilyen kevés búzadara, és többet teszel bele.
A púpozott az, amikor annyi dara
(vagy más) van a kanálban, hogy több már nem fér bele, mert kipúposodik a
kanálból. Ennek ellentéte a csapott evőkanál, ami nem azt jelenti, hogy a
kanalat odacsapjuk az asztalra, vagy ilyesmi, hanem hogy a búzadara (vagy más)
csak a kanál pereméig ér.
Figyelem! A folyadékot nem lehet
púpozottan mérni, mert kifolyik a kanálból. Ha nem hiszed, próbáld ki!
Tehetsz bele egy kis vaníliás
cukrot is, ha szereted. A tejbegrízbe!
Állandó kevergetés mellett készre
főzöd. Akkor van kész, amikor a tej felforrt, és a dara megfőtt. Továbbá,
amikor besűrűsödött. Minél több darát teszel bele, annál sűrűbb lesz. Ahogy
hűl, tovább sűrűsödik. Ha eléri azt az állagot, amikor már csak kisbaltával
lehet vágni, akkor már menthetetlen. Tehát ha vészesen sűrűsödik, előtte öntsd
hozzá azt a fél liter tejet, amiről beszéltem!
Ha most megijedtél, és nem mertél
elég búzadarát beletenni, akkor túl híg lett a tejbegrízed. Ha szinte folyik,
tegyél bele még egy kanál darát, és főzd még egy kicsit! Akkor lesz jó!
Jó étvágyat!
Szerintem folytatom!!!
:DDD
VálaszTörlés