A sütés
Először is hadd gratuláljak
azoknak, akik ezt most olvassák! Ha itt vagy és olvasol, az azt jelenti, hogy
túlélted az első főztödet.
Akkor folytathatjuk is a
főzőiskolát.
A mai alkalommal a sütés
rejtelmeibe vezetlek be benneteket.
Sütni többféleképpen lehet.
Tűzhelyen serpenyőben vagy lábasban, sütőben, grillsütőben, grillezős mikróban,
esetleg kerti grillen. Akármelyik módozatot választjuk is, tudnunk kell, hogy a
sütés fokozottan tűzveszélyes foglalatosság, így legyen kéznél a poroltó! Ha a
kerti grillt akarod felavatni, akkor javallott a tűzálló mellény és maszk
használata is! Hacsak nem akarsz egyszerre a hajadtól is megszabadulni.
Grillezés és hajtalanítás 2 in
1. Ez azonban elég kockázatos. Gondoljunk bele, mi van, ha párunknak nem
tetszik majd az új kopasz, vörös fejünk? Kék szeműeknek különösen előnytelen.
Sütni majdnem minden olyan ételt
lehet, amit főzni. Csak nem biztos, hogy jó! Például a húslevesben kifőtt sült
csirkecomb egy gasztronómiai terrorcselekmény.
A húsok legjobb elkészítési módja
általában a sütés.
Maga a sütés alapvetően egy
roppant egyszerű művelet, mégis a legmagasabb szintű művészet a
gasztronómiában.
Itt&most csak a sütés
alapfokát tanuljuk meg. A közép- és felsőfokot a Rigó utcában lehet
elsajátítani. Illetve az a nyelvvizsga, bocsánat! Megint kisiklottam kicsit!
Tehát nézzünk most egy egyszerű
ételt példának!
1. fejezet:
Csőben sült csirkemell sült
burgonyával
Ne ijedjünk meg a nevétől! Ez
közönséges sütőben sütött mell krumplival. Csak így elegánsabb. Lenyűgözhetjük
vele az éhes publikumot. Akiket vacsorára hívunk. Gondoljunk csak bele, ha azt
mondjuk a vendégünknek: „Gyere át vacsorára, sült csirkemellet készítek sült
krumplival”, az olyan közönséges. Még az is lehet, hogy el se jön. De ha azt mondjuk,
csőben sült csirkemell, mindjárt másképp hangzik.
Nos, vegyünk személyenként egy
darab csirkemellet, húzzuk le a bőrét és csontozzuk ki. Vagyis vágjuk le a
csontról a húst. Ez nem túl egyszerű művelet. A csont a csirke bosszúja.
Könnyen törik, és beleáll az ember kezébe. Ügyetlenek és gyávák könnyítésül
vehetnek filézett csirkemellet. Az az, ami már ki van csontozva.
A csirkemellet mossuk meg! Aztán
sózzuk be. Kézzel a legegyszerűbb. Mindkét felét sózzuk meg! Vegyük elő a
tepsit vagy jénait. Mossuk el! Öntsünk bele kevés olajat, épphogy beolajozza az
edény alját. Tegyük bele a melleket. Még mindig a csirke melléről beszélünk! Jó
szorosan egymás mellé tehetjük. A tepsi vagy jénai kétszer akkora legyen, mint
amennyi csirkemellet akarunk beletenni. A tepsi (vagy jénai) másik felére
rakjuk az előzőleg meghámozott és vastag hasábokra szelt burgonyát. Vagyis a
megpucolt és hosszában jó nagy darabokra vágott krumplit. Igyekezzünk egyforma
darabokra vágni! Ha nagyjából egyforma méretű krumplikat pucolunk, akkor jó
eséllyel sikerülni is fog. Például úgy, hogy minden krumplit felnégyelünk
hosszában. 2-3 közepes krumpli elég személyenként.
Figyelem! Minél több személyre
főzünk, annál több csirkemellet és krumplit használjunk! (A mennyiségekre még
visszatérünk.) És annál nagyobb edénybe rakjuk!
A csirkemellekre tegyünk
felkarikázott vöröshagymát! A vöröshagymával már megismerkedtünk a
lecsókészítésnél, aki elfelejtette, térjen vissza oda! Az ujj felaprításához
nem kell visszatérni! De ha mégis sikerül, ne keseredjünk el! Attól nem fog
elállni a vérzés! Vérző ujjunkat kötözzük be, és maradék ujjaink segítségével
folytassuk a főzést! Sütést. Ha ügyesek voltunk, maradt még három le nem
kaszabolt ujjunk.
Ügyesebbek rakhatnak még a húsra ezt-azt, pl. karikára vágott paradicsomot, paprikát, esetleg cukkinit. A tetejére pedig bacon szalonnát.
Ügyesebbek rakhatnak még a húsra ezt-azt, pl. karikára vágott paradicsomot, paprikát, esetleg cukkinit. A tetejére pedig bacon szalonnát.
A tepsit fedjük le alufóliával. A
jénaira meg tegyük rá a tetejét!
Nyissuk ki a sütő ajtaját, és
rámoljuk ki belőle a mosatlan edényt! Az ilyen módon kiürített sütőbe tegyük be
a tepsit (jénait). Középre. Nemcsak vízszintesen középre, hanem függőlegesen is
középre. Ha kell, használjuk a rácsot, ami a tepsiben van! Erre találták ki.
Gyújtsuk be a sütőt teljes lángra, vagy ha villanytűzhelyünk van, maximális
hőmérsékletre. Süssük a húst és a krumplit így 10-15 percig mennyiségtől
függően! Minél több a hús, annál tovább süssük lefedve.
Vigyázat! A modern
villanytűzhelyeken már van öntisztító funkció! Ne arra állítsuk, mert szénné
égeti az ételt!
A 10-15 perc leteltével vegyük le
a fóliát (tetőt), és tegyük vissza a sütőbe a tepsit (jénait)! Közepes lángon
addig süssük, amíg meg nem pirul a krumpli és a hús. A húst időnként locsoljuk
meg a lével, ami a tepsi (jénai) alján található! Ha nincs ott lé, akkor valamit
elrontottál. Nem gumicsirkét vettél véletlenül?
Figyelem! Fogókesztyűt
használjunk!!! A fólia levételekor a gőz, ami a sütésnél keletkezett, ki fog
jönni. Ha nem vigyázunk, egyenesen bele a képünkbe, tehát ne hajoljunk közel!
Ha mégis megtettük, másnap esetleg mondhatjuk azt, hogy szoliban voltunk, és
előtte cseréltek csöveket. Kezdő szakácsok igazolni fogják. Náluk is éppen
akkor cseréltek ugyanis csöveket.
A kész csirkemelleket tálaláskor
szeleteljük fel, locsoljuk meg a sütőlével, különben túl száraz lesz (hacsak nem raktunk rá bacont), tegyük
mellé a krumplit.
Jó étvágyat!
Folytatom!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése