2012. március 5., hétfő

Gigis gasztropuccs 4

 A második lépés(ek)



Ma megtanuljuk, hogyan állítsuk össze a napi menüt.
Bár ez a kérdés látszólag nem is kérdés, de ne dőljünk be a látszatoknak. A férjek és gyerekek körében tartott háziasszonyi közvélemény-kutatások azt igazolják, hogy itt igenis vérre menő kérdésekről van szó. Illetve hasba menő, de most ne kezdjünk újra nyelvészkedni, mert abból nem lesz ebéd!
Nos, ezek a közvélemény-kutatások a következő kérdéssel szoktak kezdődni:
Háziasszony: „Mit főzzek?”
Gyerekek: „Tejbegrízt.” „Csokitortát.” „Lasagnát.”
Ilyen és hasonló válaszokkal fogunk találkozni, attól függően, melyik gyermeknek mi a kedvence.
Férj: (Válasza nem publikus.)
Alternatív válaszok lehetségesek. Tipikus válaszok például: „Nem tudom.” „Mindegy.” „Tegnap is én mondtam meg, ma mondja meg a … (testvér neve)” A férj tipikus alternatív válaszai nem publikusak.
Ez azonban ne szegje kedvünket, a végén úgyis mi döntünk. Akkor is, ha születnek értékelhető ötletek. Ne feledjük! A mi kezünkben van a fakanál!
Egyedülállóknak természetesen nem kell szembenézniük ilyen kihívásokkal a családtagok részéről, de a „Mit főzzek ma?” kérdése az ő számukra is igen kínzó lehet. Sokszor inkább nem főznek semmit, mert nem tudnak dűlőre jutni önmagukkal.
Ebből is látható, hogy a szakácsművészet a menü összeállításával kezdődik.

Mielőtt azonban összeállítanánk a menüt, ismerkedjünk meg néhány ehhez szükséges új fogalommal.

1. fejezet:

A leves

A leves az az étel, amivel általában az étkezést kezdjük. Ezt megelőzheti az aperitif. Elvileg étvágygerjesztő lenne, de gyerekeknek nem ajánlott, mert alkoholtartalmú. A felnőtteknek meg enélkül is van étvágyuk, tehát nem ebből a célból fogyasztják, csak valamivel meg kell indokolni, miért kezdik az étkezést rögtön ivással. Mivel az aperitif nem étel, ezért most nem is foglalkozunk vele.
A leves előtt ehetünk még előételt is, ami főleg aperitif fogyasztása után ajánlott, hogy be ne rúgjunk, amíg feltálaljuk a levest. Az előétel fogyasztásának másik célja, hogy ne együnk annyit a főételből. A spórolás egyik formája, de ezt most hagyjuk. Előételt szoktunk még fogyasztani elegáns éttermekben, esetleg nagyobb családi ünnepek alkalmával is, de nem kötelező. Van, aki előételt eszik főétkezés gyanánt, ezt többnyire nem azért teszi, mert nem ismeri az illemet, hanem azért, mert szereti például a rántott gombát vagy sajtot. Esetleg nem túlságosan éhes. Vagy mindkettő.
Tehát a leves. Fogyasztásának elsődleges célja a megfelelő folyadékbevitel, de alapvetően mégsem ezért esszük, hanem mert jó. Vagy pusztán megszokásból. Esetleg mert anyánk annak idején így tanította.
Motivációs mondások: „Ha nem eszed meg a levest, nem kapsz sütit.” „Hát ezért güriztem én annyit vele?” „Mert nem becsülitek meg az én munkámat!” „Azonnal edd meg, mert nyakon váglak!” (Ez utóbbi a nyakleves. Nem tartozik a gasztronómia hatáskörébe. És nem is finom.) 



2. fejezet:

A második fogás avagy főétel

Második fogásként szóba jöhető ételféleségek a főzelék, feltéttel vagy anélkül, a húsételek és a tésztafélék. Tévedésből ide soroljuk az olyan előételeket, mint például a rántott sajt. Vagy azért, mert szeretjük.
A főzelék az olyasmi, mint a leves, csak kevésbé híg. Elméletben legalábbis. Főzelék készülhet mindenféle zöldségből, amiből levest is szoktunk készíteni. Sőt, még annál többféléből is. A főzeléket vagy rántással vagy habarással sűrítjük. Esetleg keményítővel. Nem azzal, amelyikkel nagyanyáink a ruhát keményítették, hanem ételkeményítővel. A habarás nem olyan, mint a rántás, ezért is más a neve. Itt a lisztet hidegen keverjük el vízzel, tejjel, a főzőlével, amiben a zöldségfélénk fő, esetleg tejföllel. Majd az egészet belekeverjük a főzelékbe, a megfelelő hőkiegyenlítés után. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy a főzeléket hűtjük le, de egyszerűbb, ha a habarásba meregetünk a forró léből pár merőkanálnyit.
Ha elsőre nem sikerül, ne adjuk fel! Ha a levesünk főzeléknek néz ki, mondjuk azt, hogy a tészta felszívta a levét.
Ha a főzelékünk levesnek látszik, tehetünk még bele egy kis rántást vagy habarást, de egyszerűbb mélytányérban tálalni és kanállal enni.
Örök szabály, hogy az étel állaga nem befolyásolja annak fogyaszthatóságát.
A szánkkal eszünk, nem a szemünkkel. Bár ezt egyesek, főleg a gurmand pasik erősen vitatják. És itt nem a „nőket falja a tekintetével” témára gondolnak. Kivételesen. Vagy ki tudja. A gyomor és az érzelmek közötti összefüggésekről nagyanyáink mélységesen meg voltak győződve. Na ja, ők még tudtak főzni. A férjeik meg enni. No de térjünk vissza az étkezéshez, az kevésbé ingoványos területnek tűnik!
A feltét sokféle lehet, az egyszerű tojásrántottától a virsliig, ügyesebbek megpróbálkozhatnak a fasírttal is.
A húsételek és a tésztafélék nem szorulnak magyarázatra. Kivéve, ha elrontottuk őket. Igaz, akkor meg már minek magyarázkodni?

3. fejezet:

Az egytálétel

Az egytálétel nem az egy tál étel Pistike helyesírásával leírt változata. Az egytálételt akkor készítjük, ha nincs időnk vagy kedvünk kétfogásos ebédet gyártani. Vagy ha tévedésből rezsót vettünk tűzhely helyett.
Az egytálétel készítésének van némi veszélye, ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Egyes, főleg vidéken vagy vidéki férj mellett szocializálódott anyósok szemében nem lehetsz jó háziasszony, ha csak egy fogást készítesz. Számukra az étkezés a három fogásnál kezdődik! Ha ezen túl tudod magad tenni, akkor hajrá! Vesd bele magad az egytálételek fantasztikus és lenyűgöző világába!
Az egytálétel lehet hús nélküli és húsos. Az a lényege, hogy magába foglalja az első és a második fogás előnyeit. Például hogy forró. A megfelelő jóllakottságérzés mellett önmagában fedezi a szükséges energiamennyiséget és tápanyagokat. Ha mégsem lenne megfelelő a jóllakottságérzésünk, repetázzunk!
Figyelem! A leves és a második fogás összeöntése nem eredményez egytálételt!



4. fejezet:

A desszert

A desszert az étkezés záró aktusa, a mennyei élvezet, ami miatt az összes addig feltálalt ételt megesszük. Addig ugyanis nem kerül az asztalra, amíg az előzőeken nem vagyunk túl. Ha elég ügyesek voltunk, akkor nem ettük degeszre magunkat, és belénk fér a desszert is, ami lehet hideg, meleg, édes, savanyú, tejszínhabos és hab nélküli. Legfőbb jellemzője, hogy finom. Mint minden, ami hizlal. Viszont legalább nem erkölcstelen. Olyan ez, mint az utójáték. Nem szükségszerű, de hiányzik, ha elmarad.

5. fejezet:

A menü összeállítása

A különféle zöldségekből, mint már említettem, lehet levest és főzeléket is készíteni. Ilyen például a borsó, a bab, a krumpli. Azonban ezt nem azért találták fel elődeink, hogy az adott levest a megfelelő főzelékkel párosítsuk. Ez nem Fekete Péter vagy Keresd a párját! játék. Vagyis ha krumplilevest készítesz, ne krumplifőzelék vagy krumplistészta legyen a második fogás. A krumplileves legyen krumplileves! Már Kádár elvtárs is megmondta annak idején. Bizonyos levesek mellé nem illenek bizonyos második fogások. Például a paradicsomlevessel nem feltétlenül a tejbegrízt kell párosítani, de a húsleves palacsintával vagy a karalábé leves kelkáposzta főzelékkel sem a legjobb páros. Vannak ételek, amelyek nem illenek más ételekhez, na. Emberekben is van ilyen. Vannak, akik illenek hozzánk, vannak, akik nem. Például egy 178 centiméter magas nőhöz nem feltétlenül illik egy 154 centiméteres férfi. De fordítva se biztos!
Az egytálétel azért is olyan jó, mert nem kell azon törni a fejünket, mivel párosítsuk. Mivel nem kell semmivel se párosítani. Olyan, mint a szingli. Lánykori nevén vénlány és agglegény. Illetve az agglegény az legénykori nevén agglegény. Ajjaj, már megint belebonyolódtam a nyelvészkedésbe!!!
Szóval az egytálétel az jó. Agglegényeknek és vénlányoknak, akarom mondani, szingliknek is. No, majd kapok én a fejemre ezért! Huh!

Folytatom!!! (Ha túlélem, amit ezért a bejegyzésért kapok. :DD)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése