Főzőleckék középhaladóknak.
A gyümölcsleves
Éhes olvasóim, alant a gyümölcsleves készítés gasztropuccsos változatát olvashatjátok. Sőt, el is készíthetitek.
Ez
a változat oly egyszerű, hogy teljesen kezdők is bátran belevághatnak.
Gourmandok és hivatásosok most ne figyeljenek ide! (Nem mintha eddig oly nagyon
idefigyeltek volna, de ez olyan jól hangzik.)
Szóval végy 1-2-3 üveg meggybefőttet (itt
most nem az elemi matematika alapjait tanítom, csak gyümölcsleves-rajongás és
vendégek száma szerinti mértéket írok), 1-2-3 stb. doboz mirelit vegyes
gyümölcsöt, és tetszés szerinti egyéb idénygyümölcsöt. Ez utóbbit vágd apróra,
hacsak már eleve nem ilyen kiszerelésben kapható, mint pl. a málna.
Vegyél elő egy fazekat, lehetőleg
rozsdamentest, vagy ennek híján olyan keverőtálat, amit nem sajnálsz, ha
esetleg összekarcolódik az alja. A teflon edényt erre a célra kifejezetten nem
ajánlom. A teflonbevonat ugyanis nem finom. És nem is egészséges.
A fazékba vagy keverőtálba öntsd bele a
meggybefőtt levét, üvegenként 2-3 dl vizet, és szintén üvegenként 2-3 dl
tejszínt. Ha sűrűbben szereted, akkor hármat, egyébként elég kettő is. Utána
jön a fűszerezés. Nagyon pici só, késhegynyi, ahogy mondani szokás, ízlés
szerint cukor vagy folyékony édesítőszer, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj,
vaníliás cukor vagy vaníliaaroma. Az ízlés szerinttel szoktak gondok lenni, kevésbé
bátor és lelkes kezdő gasztrobarangolók kedvéért ezért elárulom, hogy is kell
ezt elképzelni. Végy egy teáskanalat és egy evőkanalat! A szegfűszeget és a
fahéjat ezzel adagold. Először csak egy teáskanálnyit, hozzá 1 evőkanál cukrot (amit
egyébként ek.-nak szokás rövidíteni, ez olyan szakácsosan hangzik) üvegenként.
Mármint meggybefőtt-üvegenként, mert ha valaki már elfelejtette volna, a
meggybefőttünk leve, a vízzel és a tejszínnel már ott figyel a fazékban. Ha még
nem, akkor gyorsan öntsd bele! Üvegenként egy zacskó vaníliáscukor se árt bele,
ami helyett lehet aromát is adni, abból az adag egy mokkáskanál/üveg. Ha minden
a fazékba került, habverővel keverd simára. Hogy miért pont habverővel?
Egyfelől mert a főzőműsorokban is úgy csinálják, másfelől meg azért, mert a
habverővel tényleg csomómentesre lehet keverni mindent. Még a palacsintatésztát
is. Na de most nem palacsintát sütünk!
A gyümölcsleves alapunk próbája a
kóstolás, ahogy a pudingé az evés. A puding is csak a példa kedvéért kerül ide,
bár vannak, akik vaníliaaroma és cukor helyett vaníliás pudingot tesznek a
gyümölcslevesbe. Amúgy finom, csak nekem túl sűrű és nem könnyed nyári leves
érzetű. Na de térjünk vissza a levesünkhöz! Ha nem érezzük elégnek a fűszereket
és a cukrot, egyesével és óvatosan próbálkozhatunk még. Azért egyesével, mert
minden újabb fűszerezés után kóstolni kell, és ha mindent egyszerre szórunk
bele, nem érezzük, miből kéne még. No, ez az ízlés szerinti fűszerezés titka.
Amikor ízlik az alaplé, akkor állandó
keverés mellett felforraljuk. Azt már tudjuk, elvégre nem vagyunk azért gasztroanalfabéták
még kezdőként sem, hogy a forrás jele, ha bugyborékol. Akkor már ne kóstolgassuk,
ha nem szeretjük megégetni a nyelvünket! Amikor az alaplé felforrt, vegyük le a
tűzről, és rakjuk bele a gyümölcsöket. Keverjük meg, és hagyjuk állni 10-15
percig. Addigra felolvad a mirelit gyümölcs is. Ha kész a leves, rakjuk hideg
vízbe, hogy hamarabb lehűljön, majd 1-2 órára tegyük be a hűtőbe! Lehet többre
is, akár egy egész éjszakára, ha kibírjuk, hogy ne együk meg addig.
Ha ez túl bonyolultnak tűnik, olvassuk
el újra, és közben próbálkozzunk is lépésenként. Rá fogunk jönni, hogy leírni –
és elolvasni – bonyolultabb, mint elkészíteni.
Leírom a hozzávalókat, hogy könnyebb
legyen.
Hozzávalók:
1 (vagy többszörösei) üveg meggybefőtt
1 (vagy többszörösei) doboz mirelit vegyes
gyömölcs
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj
vaníliáscukor vagy vaníliaaroma
cukor
kis só
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése